Здравето на всички е здраве за всеки!

Ромско Здраве

ЦМЕДТ ,,Амалипе‘‘ ще отбележи 1 декември - Световен ден за борба срещу вируса СПИН

За контакти Валери Ангелов -0882247945

С информационни беседи, акции и образователни игри в цялата страна Център,, Амалипе“ ще   отбележи Световния ден за борба със СПИН – 1 декември.  Целта  на кампанията  е да повиши информираността на младите хора по въпросите, свързани с ХИВ/СПИН и насърчаване на толерантно отношение и съпричастност към хората, засегнати от СПИН.

Според данни, представени от „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването към 5 август 2016 г. през тази година са открити нови 116 българи с ХИВ–инфекция при изследвани над 173 150 лица. 90% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция в България са се инфектирани по сексуален път. Според пътя на инфектиране 35% от новите случаи са се заразили при хетеросексуален контакт, 53% – при хомо/бисексуален контакт, а 11%  – при инжекционна употреба на наркотици. Важно е да се отбележи, че продължава да намалява процентът на ХИВ–позитивните в групата на инжекционно употребяващите наркотици. Близо 30% от новорегистрираните са млади хора на възраст под 29 години.

Ето и повече информация за събитието по места:

Област Велико Търново

ЦРО Велико Търново

На 1 декември от 14.00 часа пред сградата на община Велико Търново съвместна акция по повод Световния ден за борба с ХИВ/СПИН ще проведат Център ,,Амалипе“,  РЗИ, ГУП и БМЧК. Доброволци от организациите ще раздават презервативи с послания и здравнообразователни материали.  В края на кампанията участниците ще пуснат в небето 50 балона в знак на съпричастност към загиналите от болестта.

За контакти: Деница Иванова-0884857578

Местен клуб гр. Горна Оряховица

За пореден път местният клуб ще отбележи  1-ви декември – Световен ден за борба със СПИН. В ОУ ,,П. Хилендарскии“, гр. Г. Оряховица  ще се проведе беседа и ще се раздават информационни материали във връзка с кампанията.   Не на последно място, местният модератор Мария Янакиева и общностният модератор Теменужка Костова заедно с доброволци ще раздават образователни информационни материали пред община Г. Оряховица. Кампанията ще започне от 9 часа пред училището.

За контакти: Мария Янакиева, 0882345003

 

Център за общностно развитие гр. Павликени

 

Кампанията ще се проведе в местния клуб  в с. Батак, както и на площада на селото. Ще се раздават информационни материали, а доброволци и активисти ще приканват минувачите да пишат на голям лист  - как трябва да се предпазваме от ХИВ/СПИН. Не на последно място модераторите от гр.Бяла Черква, с.Батак, гр.Павликени и с.Върбовка ще направят беседа в  ОУ ,,Филип Тотю“ с. Върбовка. 

За контакти: Сергей Сашев 0882926042

Център за общностно развитие гр. Стражица

И тази година Центъра  за развитие  на общността в гр.Стражица към ЦМЕДТ”Амалипе” ще отбележи 1 декември - Световен ден за борба срещу СПИН .

Кампанията  е израз на солидарността към хората, живеещи с ХИВ вируса и обединява усилията на хората в общата борба срещу болестта. Ще се изработят червени панделки, които  изразяват съпричастността към засегнатите от заболяването.

Доброволци ще разпространяват  информационни материали  около центъра на града и ще закачат панделките, знак на солидарност, на  случайни минувачи. Събитията ще започнат в 10:00 часа в центъра на града.

За контакти: Ирена Михайлова, 0882705204

Област Плевен

 

ЦРО – Кнежа

Център за развитие на общността гр. Кнежа ще отбележи Световния ден за борба срещу СПИН, като раздаде здравнообразователни материали на минувачите в града. Също така ще се проведе информационна среща в офиса на ЦРО – затова как да се предпазваме от ХИВ/СПИН.  Събитията ще започнат от 11:00 часа на площада на града.

За контакти: Борко Мишев, 0884120403

Област Враца

ЦРО - Бяла Слатина

Център за развитие на общността гр. Бяла Слатина ще проведе образователна беседа в СУ „Васил Левски” на тема: 1-ви  декември – Световен ден за борба със СПИН”. След проведената среща ще се раздават информационни материали, свързани с начините на заразяване с ХИВ/СПИН.

За контакти: Мариян Алексиев, 0882540452

 

Област София

ЦРО - Етрополе

За поредна година Център за развитие на общността гр. Етрополе ще отбележи   националната АНТИ-СПИН кампания. За целта модераторът и доброволците към Центъра ще раздадат информационни материали. Кампанията ще се проведе сред ромската общност в  Етрополе.   Инициативата ще се проведе на 1-ви декември от 11 часа.

За контакти: Иван Мирчев, 0882752495

ЦРО - Долна Баня

В седмицата, посветена на борбата срещу вируса ХИВ/СПИН, Център за развитие на общността гр. Долна баня ще организира здравно-информационна кампания. Ще бъде представена презентация, чрез която участниците ще могат  да се запознаят  с начините на предаване на ХИВ вируса.  След презентацията доброволци и активисти на центъра ще продължат инициативата с раздаване на здравнообразователни материали.  Кампанията ще започне в 11:00  часа  в центъра на града.

За контакти:  Стоян Стоянов, 0882883438

Елин Пелин

В град Елин Пелин кампанията ще се проведе  пред общината  и в ромските махали. Ще се включат доброволци  на ЦМЕДТ "Амалипе" като ще се  раздават здравнообразователни материали. 

За контакти: Анелия Дудинова, 0882924380