Здравето на всички е здраве за всеки!

Ромско Здраве

26.11.2013 Кампания - „Световен ден за борба с диабета“

14 ноември е Световен ден за борба с диабета. Хроничното заболяване придобива мащабите на световна епидемия - от него страдат над 360 милиона души.  Всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет, а  един човек умира от това заболяване.  Годишно 7 милиона души се разболяват от диабет, от тях 70 000 са деца.

В България според статистиката от това заболяване страдат около 500 000 души. 40% от хората обаче не знаят, че имат диабет. Тази статистика и липсата на информация бе една от причините Център „Амалипе“ да организира кампании за борба с диабета.

Центровете  за развитие на общността и създадените към тях местни клубове за развитие на общността,  съвместно с Регионалните Здравни Инспекции организираха  отбелязването на Световния ден за борба с диабета.

По този повод Център за развитие на общността – гр.Павликени, съвместно с община Павликени, която осигури медицинските лица за провеждането на кампанията и тест-лентичките за измерване на кръвната захар , организираха кампания във връзка с Международния ден за борба с диабета.

 В община Павликени  има общо 18 села и 2 града. Кампании се проведоха в гр. Павликени и гр.Бяла Черква, както и в селата – Батак, Стамболово и Върбовка. В кампанията се включиха окоlo 419 човека – 293 жени и 126 мъже, от които 17,74 % от жените и 20,80% - мъже, на които им бе измерена кръвната захар. Хората с високи норми бяха посъветвани да посетят ендокринолог за да си направят индивидуален профил. В Местните клубове за развитие в община Павликени се включиха около 130 души, което е около 31,02% от всички включили се.

Отзивите  на гражданите, които се включиха в кампания та, бяха положителни и  молбата им към община Павликени и Център за развитие на общността беше, по-често да се организират подобни инициативи  и хората, които нямат финансова възможност да се възползват от това.

Център за развитие на общността - гр. Долна баня,  съвместно с РЗИ Софийска област, „Ново Нордиск Фарма“ ЕАД и общинска администрация на гр. Долна Баня организираха здравно-информационна кампания в града на 14. 11. 2013 г. от 16 часа, в залата на Исторически музей - гр. Долна Баня. 
В рамките на кампанията бяха представени пред  местната общност  следните дейности: 
• Презентация от специалисти на „Ново Нордиск Фарма“ ЕАД и лекция от д-р Мери Христозкова, относно причините за заболеваемост от диабет, специфика на различните форми на диабет и тяхната терапия;
• Дискусия с възможност за задаване на въпроси от граждани по интересуващи ги здравни проблеми; 
• Безплатно скринингово измерване на кръвна захар с глюкомер;
• Предоставяне на здравно-информационни материали с практически съвети за облекчаване на заболяването.

Радващо беше, че на организираната среща, въпреки студеното време и дъжда, дойдоха десетки жители на гр. Долна Баня. Над 60 човека се включиха в кампанията- ученици, младежи и хора на средна възраст. Присъстващите имаха възможност да участват и в дискусия със здравните специалисти, които дадоха своите точни диагнози и съвети към имащите проблеми с кръвната захар пациенти. Г-жа Надeжда Григорова от РЗИ София и д-р Мери Христозкова-специалист – ендокринолог, поздравиха модераторите Стоян Стоянов и Светла Карагьозова за добрата организация, за кампанията и споделиха, че за в бъдеще ще продължат да си партнират за подобни мероприятия.

Кампания във връзка със Световния ден за борба с диабета протече и в Центъра за развитие на общността гр. Стражица. На всички места се раздаваха здравно образователни материали.

Кампаниите преминаха при засилен интерес от страна на ромската общност по места. Всички изказаха своите благодарности към общностните ни модератори и пожелаха и занапред  да се организират подобни инициативи.