Здравето на всички е здраве за всеки!

Ромско Здраве

ПРОЦЕСИ И РЕФОРМИ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО, ОКАЗВАЩИ ОТРАЖЕНИЕ ВЪРХУ РОМСКАТА ОБЩНОСТ В БЪЛГАРИЯ

Health Reform Nov 201413.12.2014 г.
Държавата няма право да отказва да поеме разходите за лечение на пациент, извършено в чужбина.
Държавата няма право да откаже да поеме разходите за лечение на пациент, извършено в чужбина, когато в собствената му държава са липсвали медицински материали от първа необходимост или е имало пречка терапията да се извърши навреме. Това гласи решение на Съда на Европейския съюз. На него ще могат да се позовават и българските пациенти. До произнасянето се стига след случая на румънката г-жа Петру. В болница в Тимишоара съобщават, че се нуждае от операция на т.нар. отворено сърце. Но в този момент лечебното заведение няма нужните лекарства, медицински консумативи от първа необходимост и няма свободни легла. Петру решава да се оперира в Германия, но румънската каса отказва да поеме разходите. Окръжният съд в Румъния, който разглежда случая, иска от Съда на ЕС да се произнесе и така се стига до важното решение.
За тези и други процеси може да прочетете повече във файла тук

„Когато мечтите се сбъдват…” – Личните истории на ромски студенти в медицински университети.

When-dreams-come-true BG-1Какво е една мечта? Визия за бъдещето, която запленява цялото ти сърце и в най-дълбока степен – твоите енергия и душа. Отвори съзнанието си за невероятната сила на креативното си въображение.

Това издание разказва за личните истории на студенти от ромски произход, обучаващи се в медицински университети в България. Те споделят трудностите, които са срещали в процеса на образование, но също така и успехите, които са постигнали. Някои от тези са радостни истории, но други са по-скоро тъжни или поне трогателни… Въпреки всичко, те показват посвещението на образованието и успеха на група млади хора, които са избрали да посветят бъдещето си на здравеопазването. Кои са били техните мотиви и добри примери за следване, ще разберете от самите разкази на студентите, както и за желанието им те да бъдат добрия пример за тези, които ще ги последват.

Това издание също така дава информация за стипендиантската програма за студенти по медицина и лекари-специализанти от ромски произход. Ще прочетете и за обучението по застъпничество, което ежегодно се организира от Център Амалипе. В продължилите седмица дейности на обучението, младежите работиха върху изграждане на жизнено важни умения за бъдещата им работа на хора, които ще носят промяна в своята общност. Затова ги нарекохме Белите лястовици!

Основни постижения в рамките на програма за общностен мониторинг на здравните услуги

Vizualizacia BGПрограмата стартира в началото на 2011 година и вече три години работи за подобряване на достъпа до здравеопазване на ромите и останалите уязвими групи в селските райони. Това е инициатива, чиято обща цел е да се въведе общностният мониторинг на здравните услуги в малцинствени етнически общности в България, за да се засили застъпничеството „отдолу - нагоре”. В изданието също така може да прочетете повече за методологията и основни наблюдавани тенденции по отношение на достъпа до здравеопазване.
Виж брошурата лице, гръб.